luni, 13 decembrie 2010

Nu uităm 20 martie 1990.....

Nu uităm ce le-aţi făcut românilor,din Tg Mureş..La dată de 10 feb 1990 aproape 100.000 de bozgori proşti au participat la un marş al tăcerii,ei cereau reînfiinţarea universitaţii Bolyai din Cluj.La data de 15 martie in localitatile  cu o populație semnificativă maghiară are loc sărbătoarea de comemorare a luptei de libertate, a 142-a aniversare a revolutiei maghiare antihabsburgice.
Potrivit martorilor,minorităţile maghiar au inlocuit inscripţiile româneşti,au arborat steagurile ungariei,au instigat populaţia română prin lozinci şi cântece care provocau poporul român.
Pe 16 martie 1990,la farmacia nr. 28 din cartierul Tudor Vladimirescu, s-a afișat o inscripție cu denumirea de "Farmacie" în limba maghiară. Inscripțiile în limba maghiară au fost expuse în fiecare din farmaciile judeţene, cea din cartierul Tudor fiind una din ultimele farmacii în acest proces.
Câteva sute de etnici români din localitate,au ripostat stergând inscripţiile in limba maghiară.
Pe data de 20 martie s-a format în mod spontan un mare miting de protest. La acest miting au participat membrii comunității maghiare. Paralel s-a format un alt mitng, unde participau membrii comunității românești. S-au consolidat taberele adverse, compuse din români, respectiv din maghiari. Aceste tabere s-au ciocnit atât ideatic, dar și fizic, totul culminând cu violențe stradale deosebit de grave. Așezarea celor două grupuri în centrul orașului a favorizat izbucnirea violențelor. Grupul românilor era așezat pe partea de vest a centrului (în fața hotelului Grand), iar grupul maghiar pe partea de est, lângă statuia soldatului necunoscut  taberele erau delimitate de un cordon nesemnificativ de poliţişti.După bătaia generalizată a urmat un moment de acalmie, conflictul părând a se fi sfârșit. La scurt timp o masă de cetățeni de etnie maghiară din valea Nirajului și Sovata, veniți prin Eremitu, au incendiat autobuzele celor din Reghin, Hodac și Ibăneşti.
În ziua următoare situația tensionată a continuat, fiind ridicate baraje pe ruta Târgu Mureș - Reghin, în localitățile Dumbrăvioara, Ernei și Sângeorgiu de Mureș cu scopul de a împiedica venirea spre Târgu Mureș a populației de etnie română. Alte baraje au mai fost instalate în municipiul Târgu Mureș și de asemenea pe ruta Târgu Mureș - Sovata, Râciu - Târgu Mureș și Band - Târgu Mures.
Trupe ale armatei (mulți paraşutişti) au intrat în oraș cu tancuri și blindate, după care situaţia s-a liniştit.
La 1 septembrie, fost emisă o sentință de executare a 10 ani de închisoare, pentru Ernő Barabás, cel care l-a agresat pe Mihăilă Cofariu.În februarie 2007 Tribunalul Mureș a emis un mandat de arestare european pe numele lui Ernő Barabás. Deși autoritățile române l-au condamnat pe Ernő Barabás pentru tentativă de omor și ultraj contra bunelor moravuri, fiind aflată adresa acestuia din Ungaria cu ajutorul Interpol-ului,autoritățile maghiare nu doresc extrădarea acestuia, Kincses Elod, avocatul părții urmărite, afirmând: „După mine, Barabás Ernő nu va fi arestat, fiindcă organele maghiare nu-l vor extrada''

2 comentarii: